Галена Върбева: Мечтите често имат силата да се сбъдват!

Здравей, Галена добре дошла! Би ли се представила с няколко думи на нашите читатели?

Здравейте. Благодаря за поканата да Ви гостувам.
Казвам се Галена Върбева и съм родом от Ямбол. Дойдох в гр. Шумен, за да завърша висшето си образование и да стана учителка. Но в последствие се омъжих и останах за постоянно.
С писане се занимавам от съвсем малка. Макар и да не можех да разказвам и да съчинявам добре, обичах да изразявам емоции, чувства и настроения чрез писането. Съчинявах кратки художествени текстове – стихове и разказчета. Бях в четвърти клас, когато написах първата си книга „ Долината на смъртта”. Моят баща я беше отпечатал на хартия и ми я донесе у дома веднъж, след края на работния си ден. За мен това означаваше много!
През ученическите си години продължих да пиша, подкрепяна от своите родители. Имах късмета да попадна и на добра учителка по литература, на която често носех свои текстове. Въпреки тяхната незрялост, тя не се отказа да ги чете; повярва в мен и ми даде много добра езикова основа. Благодарение на нея редовно участвах в регионални конкурси за поезия и проза за издигане и утвърждаване авторитета на училището ни. В 11 кл., с помощта на майка ми, постъпих в редакцията на в-к „ Делник“. Там под ръководството на г-н Любомир Котев – гл. редактор на изданието, усвоих и някои от тайните на „занаятчийското“ писане.
Днес, в зряла възраст съзнавам че ако не бяха те, с техните малки семенца на вяра в мене, аз нямаше да стана това, което съм.

Какво е за теб литературата?

За мен литературата е изживяване! Тя е спасително убежище, в което да се „подслоня”, когато стресът и динамиката на живота вземат връх. Тя е съпътствала целия ми съзнателен живот и е естествена част от мен.
Разбира се, не е клише да кажа, че всяко следващо произведение е по- добро от предходното – с повече пластичност и текстура на думите, с по- добре развити герои, с по- емоционални описания, с по-ясно изразени и заложени послания.
И като стана дума за литература, тук е мястото да кажа, че освен писател, съм и страстен читател. И няма да се уморя да търся хубавата, стойностна книга сред хилядите книжни тела. Защото книгите са неизчерпаем източник на мъдрост, себепознание и духовна енергия. Прелиствайки страниците, въображението работи и мечтите вече са вътре в нас. А какво по- хубаво от това човек да мечтае?
А що се отнася до литературните ми постижения, отличия и награди – мисля, че не е нужно да ги споменавам; те са непосредствена оценка на труда, старанието и прогреса на даден автор и следват творческия му път.
Но лично за мен няма по- голяма оценка от това читателите да нямат търпение да си вземат следващата ми книга, а публиката да изчита на един дъх това, което пиша.

А би ли ни разказала нещо повече за последната си книга “Баба Мравка и лечебните билки”?

Книгата „ Баба Мравка и лечебните билки” е детска приказка в рими с приказен сюжет. Покрай работата си с деца, прописах и детски приказки в разказвателна и стихотворна форма, макар че винаги съм обичала да пиша романи и разкази за възрастни.
Повод за написването й беше предизвикателството на г-н Цветомир Цонев от „Магията на българската роза ООД“. Още в първия ни разговор той ми спомена че е чувал за мен; знае че се занимавам с писане и преподаване и ми предложи да напиша една хубава българска приказка в рими, посветена на билките. Разбира се, аз прегърнах идеята и започнах да разсъждавам върху възможните варианти. Ако трябва да бъда честна, основна трудност не бе толкова сюжетът, а римите, които следват своята закономерност, звуково повторение и стихотворна техника.
За главен герой на книжката избрах баба Мравка – от нашия традиционен фолклор знаем, тя е най- трудолюбивата и неуморна в гората. Затова нейна „задача“ бе да сплоти и сдобри всички герои! Както знаем билките по нашите земи имат лечебни свойства и влияят благотворно върху човешкия организъм, а онези, за които трябваше да пиша бяха общо шест – лайка, мента, мащерка, бял равнец, невен и шипка.
Най- хубавото беше, че от комбинацията на тези шест лечебни растения можеше да се направи билков чай. Използвах това като подходящ елемент в приказката. Одухотворих героите, придавайки им характерни за народните приказки черти: речево- комуникативни умения, взаимоотношения, чувства, емоционалност, емпатия.
Няма да разкривам много от сюжета, за да бъде интересно на читателите, но ще ви кажа, че в ранното дъждовно утро, баба Мравка тръгва към гората именно заради него – заради билковия чай. И там се случва нещо неочаквано, което ще изненада дори и самата нея.

За каква възрастова група е подходяща приказката и какви са образователно- възпитателните ползи от нея?

Приказката е подходяща за деца между 5 и 7 годишна възраст. В този период те придобиват начални четивни умения, обогатяват речта си и се учат да разказват. Четенето и слушането на приказки също така развива слуховите и зрителни асоциации при децата от подготвителните групи. Може да се чете и от по- големи деца за стимулиране на творческото въображение, емоционалност и естетически вкус.
Историята на приказката „ Баба Мравка и лечебните билки“ се „вглежда“ преди всичко в децата в работния колектив и техните взаимоотношения. И те трябва да разберат, че с доброта и търпение ставаме истински верни приятели и че всеки е необходим за ползите на „цялото“. Че всеки има съответния принос за общото добруване. И никой не е по- важен или по маловажен от другия.
Вярвам, че тази приятна, образователна приказка в рими не само ще научи децата на емпатия и ще развие емоционалната им интелигентност, но ще ги научи и на разбиране към останалите. И най- вече на по- голяма подкрепа и приемане на различните деца в един колектив.

Разкажи ни и за националната кампания „ Билките оживяват чрез децата”, за която толкова се заговори по медиите?

Основната цел на кампанията „ Билките оживяват чрез децата” беше да прикани детските градини да се включат активно и да ни помогнат да „нарисуваме” нашата приказка. Както знаем приказките за деца не може да имат само външна корица ( както при възрастните ); те трябва да имат и вътрешни картинки за по- добро визуализиране и разбиране на съдържанието.
Затова аз и целия екип, решихме да направим децата съпричастни с историята и да ги помолим те сами да я илюстрират. Приказката бе разпределена на отделни епизоди – т.н „ключови моменти“, за да им бъде по- лесно и по- непосредствено да възприемат съдържанието й и да дадат най- доброто от себе си. Сцените от приказката бяха общо 11 ( десет приказни епизода плюс една крайна корица на книжката ) и всеки от тях се падна на различна географска област на България, тъй като инициативата е национална.
Тук е момента да споделя, че по думите на г-н Цонев, този подход не само даде възможност на децата да развият творческите си умения, но и ги включи в един уникален проект за насърчаване на сътрудничеството и уважението към природата, респективно към билките. От друга страна ги стимулира да гледат на света по един нов и интересен начин. Затова мислим да продължим да работим в тази посока и да правим и други такива иновативни проекти за в бъдеще!

Значи можем да смятаме, че този иновативен проект е приключил успешно?

О, разбира се! Смело мога да заявя, че резултатите от кампанията надминаха очакванията ми. В нея се включиха над 100 детски градини от 28 области от цялата страна. По пощата и на имейл имаме вече изпратени над 130 детски рисунки. По думите на г-жа Касабова, която също е част от инициативата „Билките оживяват чрез децата”, старание са положили повече от 520 деца и 260 различни ръководители – учители и възпитатели, на които сърдечно благодарим! Отвъд тези цифри, съм убедена че ако разгледате детските рисунки, сами ще се уверите каква огромна изложба може да се получи от тях.
И всичко това в името на билките!
Разбира се, най- голяма заслуга за популяризирането на кампанията имаше г-н Цонев. Не мога да не спомена неговия принос за контактите с различни медии – печатни, онлайн, радио и телевизионни, както и ежедневните контакти с детските градини и други институции.
Ако не беше неговият творчески и търговски нюх, резултатите наистина нямаше да бъдат това, което са!

А работиш ли по нов проект?

В началото на новата 2024 г. си поставих за цел да напиша още една детска приказка. Пожелах си да стане по- хубава дори от предишната. И отново да посея семенцата на вярата, на любовта и отдадеността, така че приказката да се съхрани в детското съзнание. Да обогати и докосне дори и възрастните. Защото според писателя Клайв Луис „ един ден ти ще пораснеш толкова, че ще започнеш отново да четеш приказки”.
Приказките са един невероятен вълшебен свят – когато сме малки, техният смисъл за нас е един, но пораствайки, откриваме и по- дълбоко съдържание и символика.
Засега не искам да издавам много, но наскоро получих предложение за нова приказка. И този път – както всеки път! – ще дам всичко от себе си, за да я напиша по най- докосващия начин.

А престои ли ти представяне на книгата в различни градове, т.нар. литературно турне?

Да, заедно ще направим официална премиера! Но първо журито трябва да определи кои единадесет най- добри детски рисунки ще илюстрират книжката.
Приканвам Вашите читатели да харесат и споделят страничката ни „ Билките оживяват чрез децата”, ако желаят. Чрез нея родители, учители, възпитатели, зрители, слушатели и читатели също ще могат да гласуват за своята рисунка фаворит.
И когато най- добрите рисунките бъдат избрани, премине и награждаването на отличените художници, ще започнем да печатаме книжката. Мисля, че до началото на май месец тя ще бъде напълно готова за представяне пред публика.

Галена, благодаря ти за това участие, за твоята откровеност и изчерпателност. И ти желая искрено успех на книгата “Баба Мравка и лечебните билки”, на целия екип и на теб като автор.

И аз благодаря сърдечно! Бъдете и вие живи, здрави и благословени!
И не спирайте да мечтаете! Защото „въображението е по- могъщо от знанието и мечтите са по- силни от фактите“!

И най- вече защото… мечтите често имат силата да се сбъдват!

Национално класиране по области

Индивидуални:
1. Област София, гр. Ботевград, ДГ “Иглика”, гр. II;

2.Област Велико Търново, гр. Свищов, ДГ №1 “Васил Левски” 5;
Дария Димитрова

3. Област София, ДГ № 175 “Слънчеви лъчи”, III гр;
Борис Гърнев

4. Област София, ДГ №200 “Цветен рай”, III “Влакче”;
Рая Владимирова Хаджиева

Победители:
I-ва сцена Области: Плевен, Ловеч, Габрово
“Баба Мравка и болното мравче”

Област Плевен, гр.Певен, ДГ “Звънче”, гр.”Моливко”4;

1. Ивайла Гацова

2. Ема Петрова

3. Теодор Стоев

4. Яна Бонева

  II-ра сцена Области: Видин, Монтана, Враца
  “Лайка”

  Област Враца, гр. Враца, ДГ “Единство Творчество Красота”, гр IV “Гъбка”;

  1. Хрисия Лилова
  2. Михаела Скриникова
  3. Елица Джиганска
  4. Велизара Заркова

  III-та сцена Области: Стара Загора, Сливен, Ямбол
  “Бял Равнец”

  Област Стара Загора, гр. Стара Загора, ДГ 7 “Светулка”;

  1. Хрисия Георгиева
  2. Габриел Иванов
  3. Силвия Стоянова
  4. Лъчезара Колева
   IV-та сцена Област Бургас
   “Шипка”

  Област Бургас, гр.Бургас, ДГ “Здравец”, гр”Делфинче” 3;

  1. Надина Йорданова
  2. Калоян Пашов
  3. Велизар Георгиев
  4. Антон Моллов

  V-та сцена Област: Пазарджик, Благоевград, Кюстендил
  “Дива Мента, Мащерка и Невен”

  Област Благоевград, общ.Гърмен, ДГ “Никола Вапцаров”, Мечо Пух

  1. Исабел Чолакова
  2. Селин Чолакова
  3. Есман Кутрева
  4. Сабрина Хаджиева
  5. Мелис Чолакова

  VI – та сцена Области: Хасково, Кърджали, Смолян
  “Слънчо, Мравка и Шипка”

  Област Кърджали, с.Мост, ДГ “Кокиче”;

  1. Еда Халил Мустафа
  2. Аез Джафер Дурмуш
  3. Фикрие Зейнепова Шопова
  4. Мерт Азис Исмаил

  VII – ма сцена Области: София столица, Софийска, Перник
  “Билките са ядосани”

  Област София, с. Горна Малина, ДГ “Вяра, Надежда, Любов”, гр. IV б;

  1. Теодора Траянова
  2. Сияна Димитрова
  3. Събрина Василева
  4. Гергана Кръстева
  5. Ванеса Калинова

  VIII-ма сцена Област: Варна, Добрич
  “Шипка и желанието й да помогне на Баба Мравка”

  Област Варна, гр.Варна, ДГ “Детство мое”, IV б гр “Дъга”;

  1. Даная Галинова Каракостова
  2. Николай Живков Койчев
  3. Живко Стоянов Вълчев
  4. Ани Господинова Филипова
  5. Дария Жевкова Станчева

  IX-та сцена Област Пловдив
  “Всички вкупом дават по стръкче чай”

  Област Пловдив, ДГ “Марица”, гр. IV;

  1. Луиза Костова
  2. Ивая Стрехина
  3. Иван Дарков
  4. Кристина Кирова

  X-та сцена Области: Шумен, Търговище, Разград
  “Извличане на поука”

  Област Шумен, гр. Шумен, ДГ „Конче вихрогонче“, гр.”Мечо Пух”;

  1. Калина Бойчева
  2. Никола Димитров
  3. Айсу Хайредин
  4. Азра Бейхан

  XI-та сцена Области: Велико Търново, Русе, Силистра
  “Корица – Взаимовръзка човек-природа”

  Област Велико Търново, с. Първомайци, ДГ “Здравец”, гр. “Мечо Пух”2;

  1. Симеон Цвятков
  2. Михаил Попхристов
  3. Димитър Великов
  4. Владислава Илиева


  NS1.bg: Лидер във VPS хостинг технологиите

  Следете най-актуалното от деня
  и на страниците ни във facebook!
  Нови пазар - news 60 тият град
  Уебсайтът Нови пазар NEWS е независима, регионална платформа за новини, която отразява всичко актуално от деня и съдържа текстови, графични и видео материали от сайтове, които не са негово притежание. В тази връзка www.novipazar.eu няма контрол и не носи отговорност за съдържанието, правата или практиките на уебсайтове, които не притежава. www.novipazar.eu не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите, като си запазва правото да ограничава или блокира такива с нецензурно или обидно съдържание.

  Споделете тази статия в социалните мрежи:

  НАПРАВЕТЕ КОМЕНТАР

  Използваме Cookies единствено с цел съхранение на настройки на услугата. Ние не съхраняваме в Cookies чувствителна лична информация. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че се съгласявате с това, чрез бутона „Приемам“. View more
  Cookies settings
  Приемам
  Отказвам
  Политика за поверителност и бисквитки
  Privacy & Cookies policy
  Cookie nameActive

  За нас
  Адресът на нашия сайт: https://novipazar.eu.

  Коментари
  Когато посетителите оставят коментари в сайта, ние събираме данните, показани във формуляра за коментари, както и IP адреса на посетителя и идентификатора на потребителския браузър, за да помогнат за откриването на спам.

  Анонимен низ, базиран на имейл адреса ви, може да бъде предоставен на услугат Gravatar, за да бъде проверено дали я използвате. Политиката за поверителност на Gravatar е тук: https://automattic.com/privacy/. След като коментарът ви бъде удобрен, профилната ви снимка ще бъде видима публично към него.

  Файлове
  Ако качвате изображения в сайта, трябва да избягвате качването на изображения с вградени данни за местоположение (EXIF GPS). Посетителите на сайта могат да изтеглят и извлекат данни за местоположението от изображения в сайта.

  Бисквитки
  Ако оставите коментар на нашия сайт, можете да разрешите запазването на вашите име, имейл адрес и уеб сайт в бисквитки. Те са за ваше удобство, така че да не е нужно да попълвате отново данните си, когато оставяте друг коментар. Тези бисквитки ще се пазят една година.

  Ако имате профил и влезете в този сайт, ще зададем временна бисквитка, за да определим дали браузърът ви приема бисквитки. Тази бисквитка не съдържа лични данни и се изтрива, когато затворите браузъра си.

  Когато влезете в профила си на сайта още няколко бисквитки ще запазят информацията ви за вход и предпочитанията ви какво да виждате на екрана. Бисквитките за вход изтичат след два дни, а за предпочитанията на екрана след година. Ако изберете опцията за запомняне, информацията ви за вход ще се пази две седмици. Ако излезете от профила си, бисквитките за вход ще бъдат изтрити.

  Ако редактирате или публикувате статия една допълнителна бисквитка ще бъде запазена в браузъра ви. Тя няма да съдържа лични данни, а просто ще добави идентификатора на публикацията, която току що сте редактирали. Изтича след един ден.

  Вмъкнато съдържание от други уебсайтове
  Статиите на този сайт могат да бъдат вградени (видеа, изображения, съдържание и т.н.). Вграденото съдържание от други сайтове приема и се държи с посетителя на сайта като с посетител на собствения си сайт.

  Тези сайтове могат да събират данни за вас, да използват бисквитки, да вграждат допълнителни инструменти за статистика от трети страни, да следят как работите с тези инструменти включително как потребявате вградено съдържание ако имате профил и сте влезли в него на сайта.

  С кого споделяме данните ви
  If you request a password reset, your IP address will be included in the reset email.

  Колко дълго държим личните ви данни
  Ако оставите коментар, коментарът и неговите метаданни се запазват за неопределено време. Това е така, за да можем автоматично да разпознаваме и одобряваме последващи ваши коментарите, вместо да ги задържаме в опашката за одобряване.

  За потребители, които се регистрират на нашия уебсайт (ако има такива), съхраняваме и личната информация, която предоставят в потребителския си профил. Всички потребители могат да виждат, редактират или изтриват личната си информация по всяко време (с изключение на това, че не могат да променят потребителското си име). Администраторите на уебсайта могат да виждат и редактират тази информация.

  Вашите права над личните ви данни
  Ако имате профил в този сайт или сте оставяли коментари в него, можете да поискате да получите файл, съдържащ всички данни, които съхраняваме за вас, включително и данни, които сте ни предоставили. Също така можете да поискате да заличим личните данни, които съхраняваме за вас. Това обаче не включва данни, които сме задължени да съхраняваме с административни цели, за нуждите на сигурността на сайта, или по закон.

  Как използваме вашите данни
  Коментарите от посетителите могат да бъдат проверени чрез автоматична услуга за проверка за спам коментари.

  Save settings
  Cookies settings
  Нови пазар - NEWS | www.novipazar.eu | Email: novi.pazar.news@gmail.com | 16.02.2022 - 2023 | Всички права запазени